Šalvěj lékařská
Pěstování:
Má ráda plné výsluní, proto bývá často součástí skalek, tam dobře prospívá. Vyhovuje jí lehká, suchá, zásaditá, propustná půda. Dobře se množí ze semen, ale i letními stonkovými řízky. Ty během 4 týdnů zakoření. Po odkvětu vždy zbytek květu odstraňte, aby se rostlina nevysílila tvorbou semen. Žloutnoucí listy signalizují spotřebované živiny v půdě. Po asi 4 letech je nutné rostliny vyměnit, pak už jsou příliš dřevnaté
Sběr a konzervace:
Prospívá jí časté seřezávání, tím pěkně košatí. Naposledy šalvěj seřízněte na konci srpna, pak už ne, aby měla čas obrůst a v pohodě přežít zimu. Listy sušíme zvolna, abychom zachovali vůni, ale nesmí zplesnivět. Listy se také nakládají do octa.
Použití v kuchyni:
Pro vysoký obsah hořčin a tříslovin se šalvěj hojně využívá v kombinaci s masem, hlavně tučnějším. Přidává se do mletých mas, k tučným rybám, vepřovému, kachnám, do klobás, k vnitřnostem a podobně. Výborně doplňuje jablka i pomeranče, přidává se do bylinkového másla atd.
Léčebné účinky:
Nejznámější je její využití v ústní hygieně - bělí zuby a desinfikuje ústní dutinu. Tinktura nebo odvar je na hojení dásní např. po vytrženém zubu vhodnější než heřmánek. Má protiprůjmové, antiseptické a protiplísňové účinky. Spolu s kontryhelem zmírňuje potíže v přechodu a menstruační bolesti. Neměla by se ale užívat dlouhodobě a ve velkých dávkách.
Můžete vyzkoušet:
Pleťová voda:
100 g 20% lihu a 20 g šalvěje.
Šalvěj necháme louhovat v lihu týden v uzavřené láhvi na světle. Pak scedíme a používáme na mastnou zánětlivou pokožku.
Kloktadlo:
2-3 lžičky sušené šalvěje na 1 šálek vroucí vody. Necháme 5 minut spařit, pak scedíme. Používáme při angínách, zánětech nosohlatanu, zánětech dásní, po vytržení zubů, ale i jako přeliv po umytí při nadměrně se mastících vlasech.
https://mlsoty.estranky.cz/clanky/bezmase-a-dietni/testoviny/dynove-ravioli.html
https://mlsoty.estranky.cz/clanky/bezmase-a-dietni/testoviny/spagety-s-dyni-a-oprazenym-chlebem.html
https://mlsoty.estranky.cz/clanky/maso/ryby/stika-pecena-s-bylinkami.html
https://mlsoty.estranky.cz/clanky/neco-z-italie/focaccia-klasicka.html
https://mlsoty.estranky.cz/clanky/bezmase-a-dietni/rychle-vecere/ciabatta-s-fetou-a-salveji.html
https://mlsoty.estranky.cz/clanky/neco-z-francie/kotletky-v-cidru-s-jablky-a-salveji.html
https://mlsoty.estranky.cz/clanky/neco-z-italie/tortellini-v-salvejovem-masle.html