Focaccia klasická
21. 8. 2013
Suroviny:
Těsto:
500 g hladké mouky
1 a ½ lžičky soli
15 g čerstvého droždí nebo 2 lžičky sušeného
175 ml vody
75 ml bílého suchého vína
75 ml olivového oleje.
Navrch:
1) Olivový olej, čerstvý rozmarýn, hrubá mořská sůl.
2) Zelené olivy, kousky ančoviček, tymián - nesolit, ančovičky i olivy jsou dostatečně slané.
3) Do těsta lžíce posekaných čerstvých šalvějových lístků a navrch olivový olej, hrubá sůl a celé šalvějové listy.
4) Do těsta 125 g nakrájených černých oliv a lžičku čerstvého tymiánu a navrch celé černé olivy, tymián a oregano.
Existuje spousta variací, můžete navrch zdobit různými sýry (gorgonzola, mozzarella, parmezán,...), prosciuttem (= sušená šunka). Vždy se doplňuje čerstvými bylinkami, olejem a téměř vždy i hrubou solí.
Postup:
Prosátou mouku promícháme se solí, uděláme důlek, nadrobíme droždí, zalijeme vlažnou vodou a necháme droždí vzejít. Pak přidáme olej a víno, případně podle vybraného typu některou z náplní a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí. Necháme asi hodinu vykynout. Pak rozdělíme na polovinu, každou půlku rukama rozprostřeme na plech vyložený papírem na pečení a necháme ještě chvíli kynout. Pak do placek uděláme palcem důlky, pokapeme olivovým olejem, ozdobíme a pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 20 - 30 minut.
Tento chléb chutná nejlépe ještě teplý.
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář