Máta
Pěstování:
Množí se oddenky a výhony nebo dělením trsů. Vyžaduje polostín nebo slunečnou polohu, vlhkou a výživnou, ale propustnou půdu. Je to téměř plevel, je lépe ji pěstovat v kontejnerech, aby se zabránilo invazi do ostatních záhonů. Zahání mšice (je výhodné ji mít v blízkosti růží), myši, mravence a blechy.
Sběr a konzervace:
Sklízíme lístky nebo celou nať za suchého počasí, nejlépe po poledni (to se v ní nejvíce rozvinou silice) od června do srpna. Sušíme ve stínu a průvanu, abychom nezničili cenné silice. Můžeme listy ale i mrazit nebo naložit do oleje či octa.
Použití v kuchyni:
Do nádivek, k masu do marinád, do mletého masa, k jehněčímu, do sýrů, pomazánek a omáček. Také se výborně hodí k rajčatům a těstovinám. Nejznámější je ale její využití do osvěžujících nápojů (mojito, čaj), likérů (peprmintka), dezertů a cukrovinek (např. zmrzlina, čokoláda). Výborně doplní ovoce do ovocných salátů.
Léčebné účinky:
Používá se do zubních past, masážních krémů, krémů proti vyrážkám. Má chladivý účinek. Používá se také do vonných koupelí, silný výluh prý léčí rozpraskané ruce. Čaj z máty léčí zažívací potíže i nachlazení. Používá se i do vonných směsí, potpourri a vonných polštářků. Naložená máta do oleje pomáhá v léčbě svalové únavy a při migrénách.
Můžete vyzkoušet:
Mátový sirup:
50 g čerstvých mátových lístků, 1/2 l vody, 1/2 kg cukru.
Cukr zahříváme s vodou, až nám vznikne sirup. Necháme přejít varem, vsypeme mátové lístky a ještě jednou necháme přejít var. Pak hrnec uzavřeme a necháme louhovat asi hodinu. Scedíme přes plátno, plníme do lahviček a krátce sterilujeme na 85°C. Přidáním 1/2 l vodky nebo podobného alkoholu (např. žitná) vyrobíme likér.
Sirup ani likér nemají takhle přírodně příliš krásnou barvu. Nemůžete-li být bez známé brčálové barvy, jaká je k vidění v obchodech, opatrně obarvěte zeleným potravinářským barvivem.
https://mlsoty.estranky.cz/clanky/moucniky/nepecene-a-dezerty/matova-panna-cotta-s-cokoladou.html