Panna cotta s červeným ovocem a bazalkovo - mátovým pyré
Panna cotta je v překladu vařená smetana, takže žádné mléko, použijte opravdu smetanu. Jako červené ovoce jsem vybrala směs malin a lesních jahod. A bazalkovo - mátové pyré je úžasná tečka, která celý dezertík skvěle doladí :)
Suroviny:
Panna cotta:
400 ml smetany, nejlépe té na šlehání, ale pro dietáře je povolena i 12%.
3 plátky želatiny
půl lžičky mleté vanilky nebo 1 vanilkový lusk
80 g cukru.
Ovocná složka:
Maliny a lesní jahody nebo jiné ovoce
1 sáček dortového želé
ovocný sirup dle použitého ovoce
voda.
Pyré:
Bazalka a máta - listy v poměru 50:50
hnědý cukr dle chuti.
Postup:
Podle návodu na sáčku uvaříme dortové želé, místo vody použijeme vodu se sirupem. Do vhodných sklenek (měla jsem jen ty, co máme na chalupě - staré sklínky od hořčice, takže je výsledek takový rustikálnější ) naskládáme ovoce, zalijeme zchladlým želé a pokud si chceme hrát, necháme ztuhnout v chladničce podepřené, aby se vytvořila šikmá hladina.
Po ztuhnutí uvaříme panna cottu: Plátky želatiny namočíme na asi 10 minut do studené vody. Do smetany dáme vanilku (rozhodně pravou!) a cukr, přivedeme k varu, odstavíme, vložíme vyždímané plátky želatiny a důkladně rozmícháme, aby se želatina rozpustila. Rozhodně nevaříme! Pak touto hmotou zalijeme ovocnou vrstvu a opět necháme ztuhnout, nejlépe do druhého dne.
Mátu a bazalku osprchujeme a osušíme. Pak ji v hmoždíři nebo mixéru rozmělníme s cukrem a uložíme do chladna.
Panna cottu ozdobíme bylinkovým pyré a zbytkem ovoce.