Osso buco
Osso buco je plátek telecí kližky včetně morkové kosti. Upravuje se dušením, čímž maso změkne tak, že jej lze odkrojit lžící. Až na něj někde natrefíte, neváhejte a kupte, stojí za to. :)
Suroviny:
4 kusy masa osso buco
máslo
olivový olej
sůl, pepř
hladká mouka
1 větší šalotka
1,5 dl bílého suchého vína
trochu vývaru nebo vody
1 scezená konzerva loupaných rajčat
gremolata na dochucení
Postup:
Maso na okrajích nakrojíme, aby se nekroutilo. Osolíme,opepříme a obalíme v mouce.
Na pánvi rozpálíme olej a máslo, opečeme na něm plátky masa. Odložíme stranou.
Do pánve podle potřeby přidáme olej, osmahneme na něm drobně nakrájenou šalotku, zalijeme vínem a necháme částečně odpařit. Vrátíme do pánve maso, přidáme scezená rajčata a pod poklicí za občasného podlití a otočení masa dusíme do změknutí, asi 1,5 hod.
V pánvi musí zůstat je zahoustlá šťávička. Ke konci přidáme připravenou gremolatu a necháme prohřát a spojit chutě.
Podáváme s bagetou, bramborovou kaší nebo šafránovým risottem, které k této úpravě patří.