Risotto milanese (Šafránové risotto po milánsku)
Je výborné i samotné, ale ve spojení s dušeným masem osso buco je to koncert pro chuťové buňky. :)
Suroviny:
300 g rýže Arborio, Vialone nano nebo Carnaroli
morek z morkové kosti
olivový olej
1 šalotka
1 dl bílého vína
asi 3/4 l masového vývaru (nejlépe hovězího)
špetka šafránu
sůl
kousek másla
trochu parmezánu
Postup:
Morek nakrájíme na kostičky a rozpustíme v kastrolu na mírném plameni. Přidáme olej, šalotku nakrájenou nadrobno a zpěníme.
Přidáme nepropláchnutou rýži, opečeme, zalijeme vínem a odpaříme. V části horkého vývaru rozpustíme šafrán, zalijeme jím rýži, mícháme a necháme vsáknout. Postupně doléváme po částech vývar a na mírném plameni za stálého míchání a dolévání vaříme, dokud není rýže měkká, ale ne rozvařená. Italské risotto musí být krémové a šťavnaté. Do odstaveného risotta vmícháme máslo a část parmezánu, zbytkem sýra sypeme až na talíři.
Skvělé je s jídlem Osso buco.