Saturejka
Pěstování:
Rostliny mají rády plné výsluní. Saturejka horská bude lépe prospívat v lehce alkalické propustné zemině, saturejce zahradní stačí běžná výživná zahradní zemina. Vysévá se v pozdnějším jaru, semínka se jen lehce zatlačí do hlíny, koření mělce. Pak je dobré ji trochu protrhat na vzdálenost asi 25 cm, aby lépe košatěla. Saturejka zahradní je vhodná i do truhlíků. Saturejku horskou koupíte jako sazeničku. Je velmi odolná, mám ji už mnoho let a i při mé péči - nepéči pořád žije
Sběr a konzervace:
Sbírá se, jakmile se objeví květy. Suším celé seříznuté natě a pak odrhnu lístečky. Lze ji i nakládat do oleje, nejlépe ve směsi dalších bylin - dobromysli, tymiánu, šalvěje apod. Zvládne dvojí sklizeň.
Použití v kuchyni:
Nejvíce ji využijete při vaření luštěnin, hlavně fazolí (snižuje nadýmavé účinky), ale je výborná i k masu, hodí se ke zvěřině, přidává se například do salámů a klobás. Je hlavní součástí známé směsi čubrica. Přidává se do bylinkových másel, do pomazánek a pod.
Léčebné účinky:
Díky vyššímu obsahu tříslovin má svíravé a protiprůjmové účinky. V kosmetice se odvar používá k omývání mastné pleti a k napařování obličeje. Povzbuzuje chuť k jídlu, pomáhá při nadýmání, dále jako kloktadlo a desinfekce.
Můžete vyzkoušet:
https://mlsoty.estranky.cz/clanky/maso/veprove/veprove-platky-na-saturejce.html
https://mlsoty.estranky.cz/clanky/maso/ryby/stika-pecena-s-bylinkami.html
Saturejka horská: