Meduňka lékařská
Pěstování:
Meduňka má ráda slunce s odpoledním stínem. Roste i na chudší půdě, ale potřebuje závlahu. Dá se pěstovat ze semen, ale i dělením trsů.
Sběr a konzervace:
Sklízíme listy nebo celé natě těsně před květem nebo na počátku kvetení. Za příznivých podmínek můžeme mít i 3 sklizně za rok. Sbíráme ji stejně jako mátu odpoledne za suchého počasí. Sušíme ve stínu a průvanu. Neskladujeme déle než rok. Čerstvé listy můžete naložit též do octa.
Použití v kuchyni:
Využíváme její citronovou vůni do nápojů, salátů, omáček, polévek, bylinkových másel, výborná je do pohárů, jogurtu, želé, pomazánek. Můžeme ji ale použít i v kombinaci s masem - hlavně rybím, ale i drůbežím a vepřovým.
Léčebné účinky:
Povzbuzuje chuť k jídlu, působí proti nadýmání a křečím, proti neurózám. Čaj z meduňky před spaním zklidní a navodí příjemné sny. Snižuje krevní tlak a pomáhá při nachlazení. Čerstvé listy se přikládají přímo na místa po štípnutí hmyzem a na vřídky. Z listů se mohou dělat i obklady a zábaly.
V kosmetice se používá do koupelí, pleťových masek, nálev pomáhá proti nadměnému maštění vlasů i obličeje.
Můžete vyzkoušet:
Karmelitské kapky:
500 g sušené meduňky, 20 g citronové kůry (chemicky neošetřené nebo opravdu důkladně vydrhnuté), 10 g skořice, 10 g strouhaného muškátového oříšku, 1 l koňaku nebo vodky.
Všechny přísady zalijeme alkoholem a necháme týden na světle vylouhovat. Pak scedíme a naljeme do lahviček. Uložíme v temnu. Užíváme 2 lžíce denně při migrénách, neurastenii a zažívacích potížích.
Meduňkový sirup:
40 kusů meduňky asi 20 cm dlouhých osprchujeme, zalijeme 2 l převařené zchladlé vody, přidáme 30 g kyseliny citronové a 2 citrony dobře omyté s kůrou, bez pecek a nakrájené na kolečka. Necháme 24 hodin stát, poté přecedíme, vymačkáme. Přidáme 2 kg cukru, zahříváme až na 85°C, než se cukr rozpustí. Plníme do čistých suchých lahví, necháme vychladnout položené. Je vynikající ředěný vodou nebo sifonem
https://mlsoty.estranky.cz/clanky/staroceska-kuchyne/staroceske-vdolky.html