Libeček
Pěstování:
Má rád plné slunce nebo polostín a výživnou, vlhkou, ale propustnou půdu. Koření hluboce, takže v truhlíku spíše živoří.
Sběr a konzervace:
Listy otrháváme kdykoliv v průběhu vegetace, centrální mladé je nutno ponechat. Listy se zmrazují nebo suší. Sušený uchováváme v temnu v dobře uzavřené nádobě, jinak ztratí vůni i barvu.
Použití v kuchyni:
Semínka se přidávají do likérů, těsta na chleba a pečivo, do salátů a rýže, k nakládání zeleniny a hub.
Listy se používají v bezmasých i masitých jídlech, zde zvýrazňují chuť, pomáhají k lepšímu trávení. Nezastupitelný je v bramborové polévce. Zkuste celou lodyhou namočenou do oleje potírat kuře při grilování. Hospodyně využívaly libeček ke zlepšení chuti starých brambor - stačí přidat jednu snítku při vaření do vody.
Léčebné účinky:
Pomáhá odstraňovat odpadní látky, je účinný při revmatismu. Není ale vhodný v těhotenství a pro osoby s ledvinovými chorobami.
Můžete vyzkoušet:
https://mlsoty.estranky.cz/clanky/polevky/leciva-slepici.html
https://mlsoty.estranky.cz/clanky/staroceska-kuchyne/krkonosska-bylinkova-polevka-vopiska.html