Bazalka
Pěstování:
U nás lze tuto krásnou a voňavou jednoletku pěstovat jako hrnkovou rostlinu v květináči nebo truhlíku celoročně. Venku ji lze sázet nebo letnit až v polovině května, někde raději ještě déle, nesnáší mrazíky. U nás na Vysočině se mi osvědčilo některé rostliny zasadit do skleníku k rajčatům. Vzájemně se podporují, bazalka je ze skleníku pěkně silná a bohatá. Vyžaduje dobře prohnojenou kyprou půdu, slunnou polohu. Nesnáší dlouhotrvající deště. Nať se seřezává asi 10-15 cm od země, pak bazalka pěkně košatí a brzy znovu obrůstá. Bylo vyšlechtěno mnoho odrůd.
Sklizeň a konzervace:
Bazalka se špatně suší. Odborníci radí sušit ve stínu kvůli možné ztrátě barvy. Mražení se mi neosvědčilo, takže nejlepší pro mne je výroba pesta.
Použití v kuchyni:
Bazalka je nedráždivé koření. Nejvíc se používá v jižní Evropě. Výborně doplňuje saláty, rajčata, drůbeží a králičí maso, těstoviny, používá se do bylinkových octů a bylinkového másla, k fazolím, zvěřině, do marinád na grilování a pod.
Léčebné účinky:
Bazalka zvyšuje žaludeční činnost, zlepšuje chuť k jídlu, působí proti nadýmání, má protikřečové účinky, uklidňuje nervy, zlepšuje činnost ledvin.
Můžete vyzkoušet:
https://mlsoty.estranky.cz/clanky/neco-z-italie/pesto.html
https://mlsoty.estranky.cz/clanky/maso/ostatni/kralici-kousky-na-bylinkach.html
https://mlsoty.estranky.cz/clanky/neco-z-italie/gnocchi-s-bylinkami-a-syrem.html
https://mlsoty.estranky.cz/clanky/bezmase-a-dietni/zelenina/grilovany-kvetak.html
https://mlsoty.estranky.cz/clanky/bezmase-a-dietni/rychle-vecere/pizza-housky.html
https://mlsoty.estranky.cz/clanky/pomazanky--salaty-a-studena-kuchyne/ajvar.html
https://mlsoty.estranky.cz/clanky/neco-z-italie/bruschetty--bruskety-.html