Pesto
Suroviny:
Bazalka (ale může být i rukola, čerstvý špenát, šalvěj, petrželka, medvědí česnek, ...)
olivový olej
piniová semínka (vlašské ořechy, slunečnice, dýňová semínka apod.)
česnek
sůl
pepř
Strouhaný parmezán. Ale i česká niva nebo jiný hodně výrazný sýr..(poslední dobou sýr přidávám až na hotový pokrm, dělám tedy pesto bez něj)
Množství - všeho přiměřeně
Postup:
Vše dáme do hmoždíře a rozemneme na kaši. Používáme na bruschetty = italské topinky, na těstoviny, do masových závitků a pod. Uchováváme v chladničce ve sklenici zalité olivovým olejem, na vzduchu zčerná. Můžeme jednotlivé porce i zamrazit v kelímkách.
Pozn.: Lze si usnadnit práci a suroviny rozmixovat, ale použití hmoždíře je rustikálnější. A ještě dodatek - pesto je nejlepší použít hned začerstva, pak už to nikdy není ono
Na obrázku je pesto z řeřichy se slunečnicovými semínky a parmezánem.