Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Žloutkové věnečky

3. 5. 2015

venecky-fin.jpgSuroviny:

Těsto: 1/4 l vody, špetka soli, 100 g másla, 200 g polohrubé mouky, 5 vajec, tuk a mouka na plech

Žloutkový krém crema pasticcera

Klasický krém pro porovnání: 1/2 l sladké smetany, 100 g cukru, mletá vanilka, 4 žloutky, 40 g škrobu.

 

Postup:

O odpalovaném těstě si můžete počíst tady.

Pro zkušenější klasika - vodu se solí a máslem uvedeme do varu, vsypeme najednou všechnu mouku, promícháme a propaříme, až je z těsta koule a na dně hrnce se tvoří bílý povlak. Pak odstavíme a do zchladlého po jednom zašleháme vejce.

Plech na pečení vymažeme, vysypeme moukou a naznačíme kolečka dál od sebe, lepší jsou menší, hmota v troubě nabyde. Lze i pod papír na pečení vložit šablonu s předkreslenými kroužky.

Sáčkem s řezanou trubičkou tvoříme dvoupatrové kroužky. Pečeme v troubě vyhřáté na 250°C, po 10ti minutách snížíme na 170°C a dopečeme ještě 10-15 minut. Správně upečené pečivo je zlaté a po rozkrojení uvnitř suché.

Zchladlé věnečky prokrojíme, naplníme krémem a pocukrujeme nebo polijeme některou z cukrových polev - rumovou, citronovou, fondánem a pod.

Příprava českého krému:

Ve smetaně rozmícháme žloutky, cukr a škrob a na velmi malém plameni nebo raději ve vodní lázni mícháme tak dlouho, až krém zhoustne. Přelijeme jej do porcelánové misky, zakryjeme fresh fólií kvůli osychání a necháme zcela vychladnout. Pak s ním plníme věnečky pomocí zdobičky.

 venecky1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář