Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Crema pasticcera

3. 5. 2015

crema-pasticcera.jpgItalský vařený žloutkový krém, který je vynikající s ovocem, ale i na různé moučníky, dorty a pod.

Suroviny:

6 žloutků

400 ml mléka

100 ml smetany

140 g jemného krupicového cukru

45 g kukuřičného škrobu - maizena, gustin a pod. nebo hladké rýžové mouky

1 vanilkový lusk nebo lžička mleté vanilky.

Postup:

Vanilkový lusk rozřízneme, vyškrábneme semínka do mléka se smetanou, přidáme i lusk a přivedeme k varu. U mleté vanilky tento postup odpadá - prostě ji jen nasypeme do směsi mléka a smetany a zahříváme. Těsně před bodem varu vypneme a necháme trochu zchladnout.

Žloutky s cukrem třeme, dokud se cukr nerozpustí, pak vmícháme škrob. Do žloutků vlijeme trochu vanilkového teplého mléka, rozmícháme a vlijeme ke zbývajícímu mléku, vyjmeme vanilkový lusk a na velmi mírném plameni zahříváme do zhoustnutí. Pak přelijeme do misky, zakryjeme fresh fólií a necháme zcela vychladnout.

Tento krém je opravdu hustý, nedělá hrudky a lze jej i zmrazit, což u krémů s bramborovým škrobem nelze, protože po rozmražení zřídnou. Používá se samotný nebo jako základ dalších krémů - lze jej s úspěchem nastavit vyšlehaným změklým máslem, ušlehanou šlehačkou a podobně. Pak je velmi vhodný po pohárů, na dorty atd. Musí se ale rychleji zkonzumovat, čehož se nebojím

Recept jsem hledala na italských webech o vaření.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář