Crema pasticcera
Italský vařený žloutkový krém, který je vynikající s ovocem, ale i na různé moučníky, dorty a pod.
Suroviny:
6 žloutků
400 ml mléka
100 ml smetany
140 g jemného krupicového cukru
45 g kukuřičného škrobu - maizena, gustin a pod. nebo hladké rýžové mouky
1 vanilkový lusk nebo lžička mleté vanilky.
Postup:
Vanilkový lusk rozřízneme, vyškrábneme semínka do mléka se smetanou, přidáme i lusk a přivedeme k varu. U mleté vanilky tento postup odpadá - prostě ji jen nasypeme do směsi mléka a smetany a zahříváme. Těsně před bodem varu vypneme a necháme trochu zchladnout.
Žloutky s cukrem třeme, dokud se cukr nerozpustí, pak vmícháme škrob. Do žloutků vlijeme trochu vanilkového teplého mléka, rozmícháme a vlijeme ke zbývajícímu mléku, vyjmeme vanilkový lusk a na velmi mírném plameni zahříváme do zhoustnutí. Pak přelijeme do misky, zakryjeme fresh fólií a necháme zcela vychladnout.
Tento krém je opravdu hustý, nedělá hrudky a lze jej i zmrazit, což u krémů s bramborovým škrobem nelze, protože po rozmražení zřídnou. Používá se samotný nebo jako základ dalších krémů - lze jej s úspěchem nastavit vyšlehaným změklým máslem, ušlehanou šlehačkou a podobně. Pak je velmi vhodný po pohárů, na dorty atd. Musí se ale rychleji zkonzumovat, čehož se nebojím
Recept jsem hledala na italských webech o vaření.