Grilovaná zelenina s bylinkami
Naše oblíbené letní jídlo, při kterém se můžu dosyta vyřádit s kombinacemi zeleniny a čerstvých bylinek. Ani maso k tomu nepotřebujeme :)
Suroviny:
Lilek
mladá cuketa
houby
červená cibule
papriky
ředkvičky
nové brambory
rajčata a pod.
Olivový olej
popř. česnek
a čerstvé bylinky: bazalka, tymián, oregano, majoránka, šalvěj, kerblík, hladkolistá petržel, rozmarýn, řeřicha
sůl
Postup:
Lilek nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme vypotit. Pak ho opláchneme a osušíme. Dělám to proto, aby byl lilek dřív upečený a nebyl vodnatý. Cuketky nakrájíme na kolečka a ty úplně malé na poloviny nebo čtvrtiny. Z hub použijeme jen hlavičky - hodí se hřibovité nebo aspoň žampiony. Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky. Papriky nakrájíme na větší kusy. Ředkvičky rozpůlíme. Brambory odrbeme kartáčkem, osušíme a i se slupkou nakrájíme na kolečka. Rajčata také nakrájíme na kolečka.
Veškerou zeleninu potřeme olivovým olejem z obou stran. Při potírání lilků, cuket a brambor je dobré do oleje přidat rozmačkaný česnek. Pak každý druh zeleniny posypeme nasekanou bylinkou, která se k němu nejvíc hodí nebo směsí a grilujeme doměkka. Solíme až nakonec. Podáváme s chlebem.
Osvědčené kombinace:
lilek + bazalka, tymián, oregano
cuketa + oregano, tymián
houby + šalvěj, petržel
cibule + rozmarýn, kerblík
ředkvičky + řeřicha, petržel
brambory + rozmarýn, libeček
rajčata + bazalka
Pozn.: pokud zelenina zbyde, nakládám ji jako chuťovku