Vykostění kuřete na roládu
Kuřecí roláda je super jídlo. Z jednoho kuřete podělíte 6-8 strávníků, vypadá to na talíři hezky a odpadá obírání kostí. Naplnit ji můžete prakticky čímkoliv - uzeninou, sýry, ochuceným mletým masem, doplnit zeleninou apod.
Postup při vykosťování může být dvojí. Někdo začíná od prsou, mně se osvědčilo začít od zad, protože tím dostanete úhlednější plát masa, přičemž nejvíc masa z prsou je uprostřed, díky čemuž se roláda dobře zatočí.
Sledujte fotky -
kuře položíte prsama dolů, odříznete konce křídel, naříznete kůži na zádech shora dolů a postupným odřezáváním ostrým nožem oddělujete maso i s kůží od kostry.
U končetin oškrabete nožem maso od kosti a kosti vykroutíte. Když dojdete k prsní části, začnete totéž provádět zrcadlově.
Po rozložení maso z prsou seříznete tam, kde je moc vysoké a doplníte jím místa, kde je masa méně.
Maso okořeníte a naplníte podle chuti, náplně nedávejte mnoho, aby nevytékala a roláda šla hezky zatočit.
Po naplnění a zatočení můžete roládu sepnout jehlami na závitky nebo omotat kuchyňským provázkem.
Naplněná roláda se peče asi na 220°C přibližně 3/4 - 1 hodinu, nezapomeňte podlévat vývarem a přelévat vypečenou šťávou.
Ze zbylé kostry můžete připravit výborný vývar.