Ovocné knedlíky
Kynuté těsto:
500 g hrubé mouky
20 g droždí
1 vejce
lžíce cukru
špetka soli
2-2,5 dl vlažného mléka.
Do decilitru mléka rozkvedláme droždí, 2 lžíce mouky a cukr a necháme vzejít. Zbytek mouky promícháme se solí, vzešlým kváskem, vejcem a pomocí zbytku mléka vymícháme pružné těsto, které se nelepí (může nám pomoci pekárna).
Po vykynutí tvoříme placičky, zabalíme ovoce, necháme ještě kynout a vaříme nejlépe v páře (nebo ve vařící vodě) 5-7 minut. Po uvaření knedlíky roztrhneme, aby mohla vyjít pára a nesrazily se.
Náplň: meruňky, borůvky, povidla, jahody, třešně, jablka, spařená reveň,…
Tvarohové těsto:
500 g měkkého tvarohu v kostce
necelých 400 g polohrubé mouky
2 vejce
špetka soli
1/2 lžičky prášku do pečiva.
Tvaroh rozmícháme s vejcem, žloutkem a solí. Mouku nedáváme zatím všechnu, smícháme ji s práškem do pečiva. Oboje smísíme v těsto, podle potřeby dosypeme zbytek mouky. Lžící ukrajujeme malé kousky, v dlaních utvoříme placičku, plníme ovocem, zabalíme a vaříme 5 - 7 minut.
Náplň: švestky, jahody, maliny, rybíz, jablka, 1/2 meruňky,…
Bramborové těsto:
400 g studených vařených oloupaných brambor
1 vejce
180 g hrubé mouky
špetka soli.
Brambory nastrouháme, smícháme s ostatním. Vytvoříme váleček, krájíme kolečka, rozplácneme na placičku, dáme náplň, zabalíme. Vaříme asi 5 minut.
Náplň: švestky nebo 1/2 ryngle.
Bramborovo - tvarohové:
Děláme jako bramborové, jenom brambory nastavíme 250 g měkkého tvarohu, musíme dát přiměřeně víc mouky.
Náplň: nejčastěji švestky.
Odpalované:
1/4 l mléka
20 g másla
130 g hrubé mouky
2 žloutky
špetka soli.
Dáme vařit mléko s máslem a solí. Do vařícího vsypeme najednou všechnu mouku a rychle vymícháme těsto a ještě na mírnějším plameni propařujeme, až se nechytá a je kompaktní. Odstavíme a do prochladlého postupně zašleháme žloutky. Zabalené knedlíky vaříme asi 5 minut.
Náplň: jahody nebo 1/2 meruňky. Toto těsto má výhodu, že z něj lze udělat opravdu tenká placička, takže pak máte ovoce obalené jen tenkou vrstvičkou těsta - skvělé
Ovocné knedlíky sypeme různými posypkami podle chuti a druhu ovoce a mastíme rozehřátým máslem, švestkové knedlíky můžeme i sádlem.
Posypky:
Strouhaný tvrdý tvaroh + moučkový cukr
mletý mák + cukr
skořice + cukr
strouhaný perník + cukr
na másle osmažená strouhanka + cukr
mleté nebo jemně sekané ořechy + cukr,...
Tvarohové se švestkami a strouhaným perníkem.
Kynuté s revení (rebarborou), strouhaným tvarohem a skořicí:
Odpalované těsto s jahodami a tvaroh + cukr jako posyp:
Tvarohové s pomerančem, posyp - cukr a oříšky (recept)