Kapustové karbanátky s masem pečené v troubě
Suroviny:
Asi kilová kapustová hlávka
300 g mletého masa (namelte si sami nebo nechte maso umlít u spolehlivého řezníka)
2 housky
trochu mléka
100 g libovější slaniny
1 cibule
2-3 stroužky česneku
2 vejce
sůl, čerstvě mletý pepř
majoránka (raději čerstvá zelená)
strouhanka podle potřeby
trochu oleje.
Postup:
Slaninu nakrájíme na kostičky, cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Housky rozlámeme a zalijeme mlékem, necháme vsáknout. Kapustu očistíme, rozřízneme na čtvrtiny, vyřízneme košťál a uvaříme ji v osolené vodě doměkka. Scedíme a necháme pořádně okapat a zchladnout. Pak ji nožem nasekáme na nudličky. Slaninu rozpečeme na pánvi, pokud pustí málo tuku, přikápneme k ní olej a na tom usmažíme cibuli dorůžova. Necháme zchladnout. Do velké mísy dáme mleté maso, namočené a vymačkané housky, smaženou cibuli se slaninou, česnek utřený se solí, kapustu, pepř, majoránku. Dosolíme podle potřeby, klepneme vejce a zpracujeme na hmotu. Podle potřeby zahustíme strouhankou a tvoříme karbanátky.
A dostáváme se k pečení. Jeho výhoda je jednak v tom, že se upeče celý plech naráz bez otravného stání u sporáku a za druhé karbanátky nejsou zbytečně nasáklé tukem. Jak na to: na plech položíme papír na pečení, potřeme olejem, naskládáme karbanátky, jejich povrch též tochu potřeme pomocí mašlovačky olejem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 20 minut, pak plech vyjmeme, placičky opatrně otočíme a dopečeme i z druhé strany.
Hotovo. U nás je máme nejraději s bramborovou kaší, bramborami a zeleninovým salátem nebo studené s chlebem, hořčicí a okurkou
Komentáře
Přehled komentářů
Take jsme zkusili, vynikajici :)
Kapuskové karbanátky
(Katka, 18. 11. 2016 14:20)Jsou luxusní a nekoupou se v oleji, takže za mě jednička s hvězdičkou.. :O)
Kapustove karbanatky
(Babiba, 30. 10. 2015 14:25)V trube je to naprosto uzasne a rychle! Mam 6 vnuku 9-13 let a tak jsem byla vzdycky mrtva nez jsem je nasytila! Dik za napad! Zkusim takhle i bramboraky a cuketaky.5
Re: Kapustove karbanatky
(Jarka, 31. 10. 2015 20:40)Díky za zprávu, mám radost, že se recept osvědčil :)
to je prima
(maiva, 28. 11. 2013 16:15)Jaru, znám a dělávám podobně, máme rádi takové placičky .Je to dobré. Taky peču v troubě na papíru. Má to svoje výhody - víc uděláno naráz:-) Zkusila jsem tuto vychytávku kdysi dávno asi od Ivuli s květákem a zalíbil se mi ten způsob.
Re: to je prima
(Jarka, 28. 11. 2013 21:02)Já jsem květák v trojobalu ještě v troubě nedělala, ale na ty karbanátky to funguje bezvadně. Díky za přízeň :)
Vyborne
(Honza, 4. 11. 2017 13:17)