Houskové kynuté knedlíky
Suroviny:
1 vejce
mléko dle postupu
1/3 kostky (asi 14 g nebo lžička sušeného) droždí
500 g hrubé mouky
1 lžička (odměrka u pekárny) soli
do hotového těsta 2 den staré rohlíky nebo žemle.
Postup:
Do odměrky vyklepneme vejce a dolijeme do 320 ml mlékem. Každé vejce je jinak velké, proto tento postup. Směs nalijeme do nádoby pekárny. Nadrobíme droždí (pokud máme sušené, dáme ho až navrch na mouku do jiného rohu než sůl). Nasypeme odváženou mouku a dáme sůl. Zapneme program Těsto a necháme zpracovat a vykynout. Mezitím nakrájíme rohlíky na kostičky. Můžeme je nasucho nebo na lžičce másla osmahnout dokřupava. Vykynuté těsto rukou zploštíme, nasypeme na něj kostičky pečiva a zabalíme do těsta. Jen lehce propracujeme, rozpůlíme a vytvoříme 2 šišky. Přikryjeme utěrkou a necháme znovu vykynout.
Knedlíky vaříme nejlépe v páře asi 17 minut, zkusíme špejlí. Takto vařené knedlíky neosliznou. Horké ihned krájíme nití. Vaříme-li knedlíky do zásoby, knedlík po uvaření jen rozpůlíme nebo propícháme vidlicí, lehce potřeme olejem a necháme vychladnout. Pak zabalíme, aby neokoraly.
Omlouvám se za kvalitu fotky, je to focené večer. Příště se polepším