Cibulová "marmeláda"
Suroviny:
2 kg červené cibule
4 stroužky česneku
140 g másla
4 lžíce olivového oleje
hrst rozinek
140 g hnědého cukru
1/2 lžičky sušeného tymiánu nebo lžíce čerstvého
1-2 chilli papričky nebo 1/4 lžičky mletého chilli
750 ml červeného vína
350 ml červeného vinného octa
sůl, pepř.
Postup:
Oloupané cibule nakrájíme na kolečka, oloupaný česnek na plátky, oboje vsypeme na rozehřáté máslo s olejem a smažíme, až se cibule začne rozdělovat. Pak přidáme tymián, sůl, pepř, chilli a cukr a vaříme na nejnižším stupni asi 45-50 minut, až cibule začne karamelizovat.
Zalijeme vínem a octem, přidáme rozinky a vaříme na prudším ohni asi 25-30 minut za občasného zamíchání. Cibule získá mahagonovou barvu a tekutina se zredukuje na asi 2/3 původního množství.
Necháme chvíli prochladnout a nalijeme do sterilizovaných sklenic, uzavřeme. V chladnu vydrží prý až 3 měsíce.
Z tohoto množství získáme asi 4 sklenice o obsahu 0,5 l.
Zdroj: www.apetitonline.cz, upraveno.
Pozn.: Když místo červené cibule máte jen běžnou žlutou, dejte bílé víno a bílý vinný ocet. Dobré to bude taky