Čerstvá mořská ryba - co s ní
Pobyty u moře vybírám vždy s ohledem na možnost vlastního vaření. Kuchyňský kout bývá vybaven ledničkou s mrazáčkem, nezbytným nádobím a vařičem. To stačí na to nejnutnější.
A) Nejezdím do cizích krajů, abych se živila stejnou českou kuchyní jako celý rok doma, byť v podobě upraveného jídelníčku cestovní kanceláře.
B) Zásadně s sebou netahám zavařené jídlo, konzervy a podobně, to jsem si užila jako malá v Bulharsku a Jugoslávii.
C) Na to, abychom s celou rodinou třikrát denně zasedli v restauraci ke stolu a dali si nějakou místní dobrotu, nejsou peníze.
Řeším to tedy tak, že hned první den zjistím, kde mají trh s ovocem a zeleninou, kde je nejbližší samoobsluha a kde prodávají čerstvé ryby. V nákupu ryb se řídím některými radami pana Štěpničky, mého rybářského guru Večer před nákupem ryb dám do mrazáku pet lahev od limonády zpola naplněnou vodou. Ráno ji přendám do igelitky a vyrazím k rybárně. Většina rybáren má otevřeno do maximálně 10ti hodin, pak už je moc horko a ryby by podlehly zkáze.
Vyberu a koupím ryby. Nenechte si vnutit od obsluhy, že vám ryby vybere sama. Pěkně si je ohmatejte. A vyberte ty, které voní mořem, mají jasné oko a pevné břicho. Měkké, případně dokonce nafouklé břicho svědčí o tom, že nejsou čerstvé. Ve větších destinacích bývají k dostání i ryby z jiných moří, u některých ta čerstvost je pochybná. Nejčerstvější ryby jsou ty, které pocházejí z moře, u kterého právě jste. Bývají i nejlevnější, protože rybárna nemusela platit za přepravu.
Kdo ovládá místní řeč, má velmi usnadněn výběr, stačí se domluvit s nějakým místním rybářem a brzy ráno si přímo od něj koupit ty nejčerstvější ryby.
Pokud si netroufáte sami ryby kuchat nebo se s tím nechcete špinit, nechte si je i vykuchat. Zabalené ryby vložte do tašky na petku s ledem, "doma" očistěte, opláchněte, případně naporcujte, osolte a pokapejte citronem. Přikryjte mikrotenem a dejte do chladničky. Takto vám vydrží klidně až do večera.
Pak jen stačí na pánvi rozpálit olej, ryby osušit, dát na ně nějakou bylinku - stačí rozmarýn, bazalka, petrželka - a upéct. Kdo chce, může si pohrát třeba s nějakou rajčatovou omáčkou, ale stačí to i jen takhle obyčejně. Nezapomeňte vychladit dobré bílé víno a koupit čerstvý chléb a zeleninu na salát. Celá večeře pro 4 osoby (bez toho vína) vás vyjde na cenu, jakou byste dali v restauraci za 1 porci.
Dobrou chuť