Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem, kysané zelí a cibulová omáčka

3. 11. 2013

knedle-fin.jpgSuroviny:

Těsto: 3/4 kg uvařených brambor ve slupce oloupat

2 vejce

2 lžičky soli

50 g hrubé krupice

250 g hrubé mouky + mouka na obalení knedlíků.

Asi 1/2 kg vařeného uzeného masa (nejlépe např. ocásek nebo žebra).

Zelí: 1/2 kg kysaného zelí

1 cibule

sádlo nebo olej

drcený kmín

sůl.

Omáčka:

kousek uzeného špeku nebo libovější slaniny

sádlo

1 malá cibule

sůl, pepř

1 polévková lžíce polohrubé nebo hrubé mouky

asi 1/2 l vývaru z uzeného masa.

Postup:

Uvaříme omyté maso. Osvědčilo se mi vařit ho na páře, připadá mi méně "vymáchané". Necháme vychladnout, obereme od kostí, maso umeleme na masovém strojku a vývar necháme zcela zchladnout.

Zelí podlijeme trochou vody, přisolíme, přidáme drcený mín a podusíme doměkka. Scedíme. Cibuli nakrájíme nadrobno, usmažíme na tuku do světle červena a vmícháme do scezeného zelí. Máme rádi kysané zelí takto přírodně, každá rodina má svůj oblíbený recept :)

Na kousku sádla restujeme drobně nakrájenou slaninu a velmi najemno nakrájenou oloupanou cibulku. Zasypeme moukou a umícháme jíšku. Jakmile začne chytat barvu, zalijeme vývarem, opepříme, opatrně osolíme - vývar bývá hodně slaný. Rozmícháme mouku, uvedeme k varu a za občasného míchání prováříme 15-20 minut. Doředíme podle potřeby vývarem nebo vodou.

Uvařené brambory oloupeme, horké prolisujeme nebo máme-li vařené z minulého dne a zchladlé, nastrouháme je najemno.

Dáme si vařit vodu na knedlíky (osvědčilo se mi vařit knedlíky v páře, nemusím se bát, že se otevřou a maso uplave do vody).

Přidáme k bramborům vejce, sůl, zasypeme moukou a krupicí a rychle spojíme v těsto. Rukama vytvoříme válec, nakrájíme na stejné kousky, každý v ruce rozplácneme na placičku, naplníme masem, pečlivě uzavřeme a obalíme v hrubé mouce. Viz obrázky. Pracujeme rychle, těsto stáním řídne.

Knedlíky vaříme asi 10 minut.

Podáváme se zelím a omáčkou nebo cibulkou smaženou v sádle (běžnější způsob).

knedle1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

knedle2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

knedle3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Novinka omacka!

(Jitkas, 7. 11. 2013 18:06)

To je krasa, mas to mooooc jedle. Pravda, nikdy jsem s takovou omackou nejedla, dalla bych si hned ted, vidim to na velikananaskou bastu. Nejak takto se delala cibulova omacka se smetanou. Toto je neco jineho, urcite se hodi, knedle lepe klouzaji do krku. Mam hlad jako herec !!

Re: Novinka omacka!

(Jarka, 7. 11. 2013 18:22)

:) Mám pokaždé velkou radost z Tvých komentářů, umíš tak hezky chválit... děkuji ;-)