Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Bosáky - knedlíky napůl ze syrových a napůl z vařených brambor

29. 12. 2013

bosaky.jpgSuroviny:

1,5 kg brambor

1 vejce

sůl

lžíce bramborového škrobu (Solamyl)

hladká mouka dle potřeby.

Postup:

Brambory rozdělíme na polovinu. Jednu polovinu uvaříme ve slupce (nejlépe den předem), oloupeme a necháme úplně vychladnout. Druhý den druhou polovinu brambor oškrábeme, omyjeme a jemně nastrouháme.

Pak je zavážeme do čistého pevného plátna a vymačkáme z nich co nejvíc tekutiny, kterou zachytíme. Uvařené studené brambory nastrouháme najemno, přidáme vyždímané syrové brambory, slijeme tekutinu a přidáme usazený čistý škrob a ještě lžíci sušeného Solamylu.

Pak vklepneme vejce, osolíme a zpracujeme těsto. Pokud se příliš matlá a nelze uválet knedlíky, zahustíme dle potřeby hladkou moukou, ale nedáváme jí moc, aby knedlíky nebyly tvrdé. Utvoříme koule, obalíme je ještě v mouce a vaříme nejlépe v páře asi 12 - 15 minut.

U nás se tradičně tyto knedlíky dělají k pečené huse nebo kachně a kysanému zelí.

bosaky1.jpg 

 

 

 

 

 

 

bosaky2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

doplňující dotaz

(Tereza, 27. 12. 2015 23:19)

Chápu dobře, že usazený čistý škrob je "ta hustá hmota", co se usadí na dně nádoby s vymačkanou šťávou ze syrových brambor?
Napadá mne, že by se mohly celé syrové brambory prohnat odšťavňovačem. To by byly opravdu dokonale suché a nadrcené zároveň. Nevadila, myslíte, tato drť místo strouhaných proužků?
Předem díky za odpověď.

Re: doplňující dotaz

(Jarka, 10. 1. 2016 20:34)

Já se moc omlouvám, vůbec se mi v mailu nezobrazil Váš dotaz, našla jsem ho až nyní. Ano, usazený škrob je na dně té tekutiny. S odšťavňovačem neporadím, nemám s ním zkušenosti.

drbáky

(Jiřka, 29. 12. 2013 13:16)

Tyhle knedle dělám pod názvem drbanice,drbáky-prostě je to tak.Babička,maminka,já.Jen dávám větší část vařených a nedávám vajíčko zato do nich ještě strouhám česnek-poměrně dost..Babička je měla zmáknuté tak,že nedávala ani krupici ani škrob.(dědeček hodně vymačkal syrové brambory).Někdy když mám řidší těsto,tak ve škrobu obalím.Jsou vynikající .

Re: drbáky

(Jarka, 29. 12. 2013 13:26)

Moje mamka je taky má zmáknuté a nemusí přidávat škrob ani mouku, táta na vymačkání brambor má doma dělaný dřevěný lis, aby to bylo pořádně. Já jsem vycházela z toho, že asi těžko bude každý mít doma takový lis. Taky ho nemám :)
Díky za návštěvu a komentář ;-)

Re: Re: drbáky

(Jiřka, 14. 1. 2014 19:51)

Víš co?Já je mačkám ve vaně-na dno prkénko,na něj v sáčku na mačkání syrové brambory(přiměřené množství) a na to zas prkénko.A protože jsem prostorově výraznější,tak když na to stoupnu,moc vody tam fakt nezůstane.
:0).Ale po pravdě jsou pracnější než bramborové tak je běžně nedělám-jsou sváteční- když se chci vytáhnout!
Ale když je doma drahý tak je po problému.

Re: Re: Re: drbáky

(Jarka, 14. 1. 2014 20:03)

:D :D Tak to je super vychytávka. Vanu sice nemáme, ale sprchový kout nebo lavor to jistí :-)) U nás jsou taky jen výjimečně, právě pro tu pracnost. Ale chuťově se jim vyrovná máloco, to je fakt :-p
Díky za milý komentář :)