Slaná roláda
Suroviny:
Těsto:
120 g polohrubé mouky
3 vejce
větší špetka soli
200 ml tekuté šlehačky
tymián
rovná lžička prášku do pečiva.
Náplň:
300 g rajčat
300 g kvalitního krájeného salámu - Herkules, Poličan, a pod.
2 cibule
1-2 kelímky pomazánkového másla s příchutí česnek a bylinky
trochu mléka
sůl, pepř
případně olivy.
Postup:
Žloutky se solí a šlehačkou chvilku šleháme, zapracujeme mouku s práškem do pečiva a tymiánem a opatrně tuhý sníh z bílků. Vylejeme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme v triubě vyhřáté na 180°C, dokud těsto nezpevní. POZOR nepřepéct! Upečené horké těsto stočíme i s papírem do rolády, po chvilce rozbalíme a necháme skoro vychladnout. Natřeme připravenou 1/3 náplně, poklademe salámem, nakrájenou zeleninou, opět náplní a pomocí papíru stočíme. Zabalíme do alobalu a necháme v ledničce chladit aspoň 2 hodiny, ale nejlépe přes noc. Krájíme na plátky, můžeme ještě ozdobit zbylým krémem, rajčaty, případně olivami.
Příprava náplně: Omytá rajčata nakrájíme na drobné kostičky, oloupané cibule na tenká kolečka, kdo miluje olivy, nakrájí jich po 40 g zelených i tmavých. Z pomazánkového másla, soli, pepře a trošky mléka umícháme krém.