Křupavá nakládaná zelenina
Suroviny:
3,5 kg míchané čerstvé zeleniny - květák, mrkev, kedlubny, možno i kapie a podobně. Vybírejte tvrdší druhy zeleniny.
3,5 l vody
0,5 kg mořské soli
Nálev:
1,5 l vody
650 ml octa
750 g cukru
8 bobkových listů
asi 6 kuliček nového koření a 6-8 kuliček celého pepře
celerové listy dle chuti
Postup:
Zeleninu očistíme, nakrájíme na větší kusy. Vodu se solí důkladně rozmícháme a zalijeme s ní zeleninu, měla by být těsně ponořená.
Necháme 24 hodin. Pak scedíme.
Svaříme nálev. Zeleninu naskládáme do sklenic, navrch dáme celerové listy, zalijeme teplým nálevem, aby byla zelenina zakrytá. Necháme zchladnout na pokojovou teplotu a pak uzavřeme a uložíme na nejméně 3 dny do chladna a temna.
Je křupavá, sladkokyselá, pikantní. Zatím vyzkoušeno 8 dní trvanlivosti bez nejmenší úhony
V původním receptu je dávka dvojnásobná. Pro naši rodinu je výhodnější udělat častěji menší množství.
Z tohoto množství byly přesně 3 sklenice o obsahu 1,5 l.