Hummus
Suroviny:
asi 400 g vařené cizrny (asi 170 g syrové)
1 lžíce Tahini (pasta ze sezamových semínek)
olivový olej
1 stroužek česneku
špetka mletého římského kmínu
citronová šťáva
sůl, pepř
dle chuti 1 chilli paprička
Postup:
Cizrnu namočíme do vody alespoň na 24 hodin a pak ji v nesolené vodě vaříme doměkka. Trvá to asi 30-40 minut - jakmile zrnko rozmáčknete, je hotovo. Osolím a nechám ve vývaru zchladnout.
Chladnou cizrnu scedím, vývar zachytím. Cizrnu rozmixujeme, podle potřeby přiléváme vývar z ní, aby vznikla hladká kaše. Promícháme s česnekem utřeným se solí, čerstvě vymačkanou šťávou z citronu, olejem a tahini a dochutíme podle potřeby chilli papričkou a pepřem.
Podáváme se syrovou zeleninou (např. mrkví, řapíkatým celerem), tortillovými chipsy, pečivem a podobně.
Doplnění
(Tonja, 2. 11. 2020 23:43)