Guacamole
Avokádo je ovoce (strom má krásné jméno hruškovec přelahodný), ale používá se převážně jako zelenina. Při výběru dbejte na zralost - nezralé je trpké a je nutno jej zabalené do novin nechat dozrát v pokojové teplotě. Správně zralé má tendenci se při tlaku palcem poddat. Jde dobře rozříznout, dužina je světle žlutozelená, poddajná jako máslo, takže ji lze vydlabat třeba lžičkou. Pecka je nejedlá. Avokádo obsahuje spoustu hodnotných minerálů a nenasycených mastných kyselin. Po rozkrojení je dobré dužinu ihned zakapat citronovou šťávou, aby nezhnědla.
Suroviny:
2 zralá avokáda
1 limetka nebo citronová šťáva z 1 menšího citronu
2 pěkná rajčata
1 šalotka nebo menší cibule
2 stroužky česneku
sůl
možno chilli paprička
nať koriandru
pepř a pod.
Postup:
Avokáda omyjeme, rozpůlíme, vyjmeme pecku a vydlabeme do misky. Rozmačkáme vidličkou a zakapeme limetkovou nebo citronovou šťávou. Promícháme s česnekem utřeným se solí a velmi najemno nakrájenou šalotkou. Rajčata rozkrojíme, zbavíme jadérek a šťávy a dužinu pokrájíme nadrobno. Podle chuti můžeme přidat chilli papričku nasekanou najemno, sekanou nať koriandru, pepř a pod. Podáváme s tortillovými chipsy.
Takováto úprava avokáda nemůže nechutnat