Tarator
Bulharská okurková studená polévka, velmi osvěžující v letním vedru. Velkým jedlíkům k ní nabídněte kousek pečiva.
Suroviny:
2 salátové okurky
1 stroužek česneku
sůl, pepř
kopr
velký kelímek hustého bílého jogurtu
podle potřeby trochu ledové vody
trochu bílého vinného octa
hrst vlašských ořechů
Postup:
Okurky oloupeme, podélně rozpůlíme, vybereme měkký střed s jadýrky a nastrouháme nahrubo. Můžeme též nakrájet na drobné kostičky, ale strouhání je rychlejší.
Česnek utřeme se solí a vložíme do polévkové mísy. Přidáme okurky, nasekaný kopr a promícháme s jogurtem. Přikápneme trošku octa, podle potřeby naředíme vodou (opatrně, okurky pustí i svoji "vodu") a necháme rozležet v chladničce.
Na talíři doplníme posekanými jádry vlašských ořechů.
Podáváme s pečivem, ale nám to stačilo i bez něj.