Špenátová polévka s cizrnou
Jako malá jsem neměla ráda polévky, vlastně jsem nerada jedla cokoliv. Později jsem jídlu (někdy bohužel - to když vlezu na váhu) přišla na chuť a horký dobrý vývar nebo nějakou krémovou polévku považuju za lahůdku.
Tahle je z rodu těch zdravějších, obsahuje čerstvý listový špenát a cizrnu, byť z důvodu urychlení tentokrát konzervovanou. Ale nic vám nebrání si den předem suchou cizrnu namočit, druhý den uvařit do měkka a použít Všechno ostatní budete mít pravděpodobně doma.
Suroviny:
250 g čerstvého listového špenátu
2 stroužky česneku
1 menší cibule
60 g másla
2 lžíce hladké mouky
zeleninový vývar
sůl, bílý pepř
120 ml smetany
250 g cizrny z konzervy
trochu parmezánu
Postup:
V rozpuštěném másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme rozmačkaný česnek, necháme rozvonět, zasypeme moukou a umícháme světlou jíšku. Zalijeme chladným vývarem, rozmícháme, osolíme a opepříme a necháme provařit, aby mouka nebyla syrová. Ke konci přidáme nasekaný špenát, chvilku povaříme, pak propláchnutou cizrnu a smetanu, prohřejeme. Na talíři posypeme strouhaným parmezánem.
Recept mám z knihy H. Rytířové Nedělní menu