Polévka ze slepice s nudlemi
Suroviny:
1 slepice
80 g celeru
80 g mrkve
1 cibule
3 kuličky nového koření
5 kuliček celého pepře
sůl
petrželka
polévkové nudle (asi 100 g)
Postup:
Slepici očistíme (pinzetou vyškubeme případné zbytky peří a omyjeme), pokud máme i vnitřnosti, též je očistíme - omyjeme. Pak ji rozčtvrtíme a vložíme do studené vody spolu s kořením. Po uvedení k varu osolíme a mírným varem vaříme asi 2-2,5 hodiny doměkka. Sbíráme pěnu, která se vytvořila sražením bílkovin. OPokud byla slepice tučná, opatrně sebereme aspoň část tuku, aby polévka nebyla moc mastná.
Vývar přecedíme do hrnce s mrkví, cibulí a celerem nakrájenými na kostičky a 10 minut povaříme.
Maso obereme, rovněž nakrájíme a vložíme do polévky.
Zvlášť v osolené vodě uvaříme nudle, přidáme do polévky nebo podáváme na talířku zvlášť, aby si strávníci mohli polévku zahustit podle chuti. Polévku ozdobíme nakrájenou petrželkou a podáváme horkou.