Krémová česnečka z pečeného česneku
Pečený česnek je skvělý. Pečením ztratí mnoho ze své štiplavosti a pachu a získá lehounce nasládlou, velmi příjemnou chuť. Krémová polévka z něj je moc dobrá :)
Suroviny:
2 celé hlavičky česneku - rozebrané na stroužky. NELOUPAT!
trochu oleje
2 brambory
kousek másla
menší cibule
vývar zeleninový nebo drůbeží
smetana
provensálské bylinky (v sezóně čerstvé - tymián, šalvěj, rozmarýn, bazalku)
sůl, pepř.
Na krutonky:
bílé pečivo
máslo
Postup:
Neoloupané stroužky česneku pokapeme olejem, promícháme a pečeme (např. v remosce) asi 20-30 minut. Necháme vychladnout. Česnek by měl zcela změknout, ale nesmí být spálený.
Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené oloupané brambory, bylinky, česnek vymáčknutý ze slupek, zalijeme vývarem, osolíme podle potřeby a vaříme do měkka. Pak rozmixujeme (nejépe to jde ponorným mixérem), zjemníme smetanou, kořeníme dle chuti a podáváme s krutonky z bílého pečiva pomalu smaženými na másle.
Pozn.: Vyzkoušejte z pečeného česneku třeba i pomazánku nebo ho přidejte do některého dresinku. Už nikdy na něj nedáte dopustit