Halászlé - maďarská rybí polévka
Proti naší vánoční rybí polévce je tato hodně pikantní, zajímavá, sympaticky jiná. Zkuste:)
Suroviny:
1/2 kapra nebo 2-3 drobnější ryby (např. plotice)
2-3 kapří hlavy a vnitřnosti
1 malá cibule
sůl, pepř
2 kávové lžičky sladké a 1/2 kávové lžičky pálivé mleté papriky
trochu vepřového sádla
asi 1 dl bílého suchého vína
1 čerstvá světle zelená tenkostěnná paprika
Postup:
Ryby naporcujeme. Ve vodě se solí, pepřem a oloupanou cibulí uvaříme porce ryb a kapří hlavy. Po zchladnutí obereme od kostí, případně překrájíme na menší kousky.
Na sádle zpěníme mletou papriku, zalijeme víme a necháme částečně odpařit. Přidáme přecezený vývar z ryb, obrané maso, rybí vnitřnosti nakrájené na kousky, čerstvou nakrájenou papriku a ještě chvíli vaříme, paprika nesmí moc změknout.
Dochutíme a horké podáváme s bílým chlebem.