Cuketová krémová polévka s bazalkou a sýrem
Suroviny:
2-3 mladé tenké cukety
1,5 l zeleninového vývaru
100 ml smetany
150 g kozího sýra (nebo fety nebo balkánského sýra)
olivový olej
1 jarní cibulka
sůl, pepř
čerstvá bazalka.
Pokud chcete, tak krutonky z osmaženého pečiva.
Postup:
Cukety omyjeme a i se slupkou je nakrájíme na hodně tenká kolečka, několik koleček si necháme na ozdobu. Na oleji osmahneme nakrájenou jarní cibulku, pak na ni vložíme většinu cukety, osolíme a opepříme a zvolna smažíme, aby se cuketa spíš udusila doměkka. Zalijeme vývarem a smetanou, necháme přejít varem a rozmixujeme. Nakonec do polévky rozmícháme rozmačkaný sýr a nasekanou bazalku.
Na pánvičce rozpálíme olej a na něm opečeme odložená cuketová kolečka dočervena. Spolu se snítkou bazalky je použijeme na ozdobení polévky. Můžete podávat s krutonky z pečiva.