Chřestová polévka jemná jako hedvábí
Suroviny:
svazek zeleného chřestu
bílá část z 1 menšího pórku
citronová šťáva
1 šalotka
lžíce hladké mouky nebo 3-4 brambory
1/2 l smetany
0,2 l lehkého šumivého vína (např. Prosecco)
máslo
olivový olej
sůl, pepř
popř. cukr
Postup:
Chřest očistíme jemnou škrabkou, která bere jen tenkou vrstvičku. Ze slupek uvaříme vývar s trochou cukru a citronovou šťávou dle chuti a necháme chladit. Od chřestů odlomíme špičky, které odložíme a zbytek chřestu nakrájíme na kousky
Bílou část pórku a šalotku nakrájíme najemno a zpěníme na másle a oleji, zasypeme moukou nebo přidáme kostičky brambor, osmahneme, zalijeme vývarem, rozmícháme, uvedeme k varu, přidáme nakrájený chřest a vaříme za občasného míchání asi 20 minut. Pak přilijeme víno, smetanu, dochutíme solí a pepřem a provaříme. Rozmixujeme a propasírujeme nebo přecedíme přes hustý cedník.
Na másle osmahneme odložené hlavičky chřestu, kterými jednotlivé porce polévky ozdobíme.