Základní krémové risotto
Základní zeleninové risotto tak, jak ho dělají v Itálii.
Suroviny:
400 g rýže na risotto (Arborio, Vialone nano, Carnaroli)
olivový olej
dále 100 ml bílého suchého vína
asi 1-1,5 l horkého zeleninového vývaru
nasekaná hladkolistá petržel
lžíce másla
50 g sýra Parmezán nebo Grana Padano
Soffritto:
1 větší šalotka
2 mrkve
2 řapíky celeru
Postup:
Soffritto: Očištěnou cibuli, mrkev a řapíkatý celer nakrájíme na kousky a pak nastrouháme (ale lépe to jde v takovém tom sekáčku u ponorného mixéru - chopperu).
Na oleji osmahneme zeleninu, když se začne zabarvovat, přidáme suchou (NEPROPLÁCHNUTOU!!!) rýži, opečeme ji do sklovita, pak zalijeme vínem, necháme rychle odpařit a pak po částech zaléváme vývarem, mícháme a na mírném plameni vaříme, dokud není rýže krémová, měkká, ale ne rozměklá. Musí být al dente - na skus cítíte, že koušete do zrnka.
Do vypnutého risotta vmícháme máslo, polovinu sýra a petržel. Zbytkem sýra sypeme jídlo na talíři. Podáváme ihned.
Pozn. Toto risotto můžeme doplnit tepelně upraveným drůbežím masem, houbami, šunkou, klobásou italského typu a pod.