Velikonoční věnec
Tenhle nápad se mi na italských stránkách moc líbil. Listové těsto, kopřivy nebo špenát a vařená vejce. Příjemné jídlo, které můžete podávat i jako pohoštění, protože hezky vypadá.
Suroviny:
listové těsto (300 g)
velká miska kopřivových lístků nebo čerstvého špenátu
medvědí česnek nebo klasický 3-4 stroužky utřené se solí
1 ricotta (asi 200 g)
strouhaný tvrdý sýr parmezánového typu
sůl, pepř, špetička muškátového květu nebo struhaného muškátového oříšku
vařená vejce (třeba vykoledovaná)
1 vejce na potření
Postup:
Kopřivy nebo špenát spaříme, vymačkáme z nich vodu a posekáme nadrobno. Medvědí česnek nasekáme, obyčejný česnek oloupáme a utřeme se solí. Kopřivy (špenát) promícháme s ricottou, sýrem a ochutíme česnekem, solí, pepřem a muškátem.
Vejce oloupeme. Těsto rozválíme, 1/3 potřeme kopřivami, položíme vejce jedno za druhým, přehneme těsto přes náplň, aby vejce zůstala uprostřed. Okraj potřeme vodou, nakrájíme na proužky a ozdobně přeložíme (křížem) přes těsto.
Stočíme do věnce, položíme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozkvedlaným vejcem a upečeme v troubě vyhřáté na 220°C dočervena. Krájíme částečně zchladlé.
Protože má listové těsto většinou 400 g, ze zbytku jsem upekla slané tyčky.