Sugo pomodoro
Alfa i omega italské kuchyně, základní omáčka, která se používá s těstovinami, na pizzu,...
Suroviny:
1 větší cibule
3-4 stroužky česneku
sůl
olivový olej
1 kg vyzrálých rajčat.
Postup:
Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme a nakrájíme na kostky. V zimě je mnohem lepší použít sterilovaná loupaná rajčata, bývají v dobré kvalitě a mají plnou chuť na rozdíl od těch skleníkových ze supermarketu.
Na oleji zpěníme drobně nakrájenou oloupanou cibuli a rozmáčknutý česnek. Italové někdy česnek po osmahnutí vyndávají, stačí jim, že předal oleji svou chuť. Není to ale nutné, máte-li rádi česnek a nemáte ho zakázaný např. kvůli žlučníku, ponechte jej v omáčce, bude mít výraznější chuť. Cibule nesmí ztmavnout, jen ji necháme zesklovatět, pak přidáme rajčata, osolíme, zmírníme plamen na minimum a zvolna dusíme do zhoustnutí.
Sugo se doplňuje čerstvými bylinkami podle chuti - hlavně bazalkou, ale i oreganem, tymiánem, šalvějí nebo jejich směsí. Záleží na vaší chuti a následném použití v receptu. Bylinky přidávám až nakonec a nechám je jen prohřát. Sugo lze dochutit i chilli papričkami, nakrájenými olivami, opečenou slaninou či šunkou, řapíkatým celerem s mrkví a podobně. Možností je opět dost :)
Zbytek nespotřebovaného suga lze zakonzervovat:
1) dám ho do čisté suché sklenice, zaliju povrch olejem a uložím do chladničky, vydrží asi týden.
2) Horké sugo bez bylinek naliju do čistých suchých a horkých sklenic jako marmeládu, uzavřu a otočím dnem vzhůru na 5 minut. Ve sklepě vydrží několik měsíců. Nebo lze normálně zasterilovat jak jste zvyklí. V sezóně, když je hodně rajčat, vařím suga rovnou velký hrnec a steriluju do sklenic. Mám pak sugo v pohotovosti a příprava jídla je pak otázkou několika minut :)