Špenátové risotto
Rafinovaně jednoduché a velmi chutné. Místo špenátu klidně použijte mangold, jen ho tepelně upravujte o chvilinku déle než špenát. Zásadně použijeme listový špenát, nejlépe čerstvý. Slavnou zelenou kostku mraženého protlaku už mnoho let vůbec nekupuju :)
Suroviny:
300 g rýže na risotto (Arborio, Vialone Nano, Carnaroli - prostě rýži pěstovanou v Itálii speciálně na risotto)
olivový olej
1 větší šalotka
1,5 dl bílého suchého (nejlépe italského) vína
asi 750 ml horkého zeleninového vývaru
sůl, pepř
parmezán.
Dále misku čerstvého špenátu
nasekaný česnek dle chuti
sůl
máslo.
Postup:
Na troše oleje zpěníme nasekanou šalotku, přidáme rýži a zasmahneme, aby se zrnka pěkně obalila olejem. Jakmile rýže zesklovatí, zalijeme ji vínem a necháme prudce odpařit. Tím víno vydá pokrmu to nejlepší ze sebe. Pak postupně přidáváme horký vývar, ztlumíme plamen, mícháme a doléváme vývar tak dlouho, až je rýže kašovitá a měkká al dente. Nesmíme ji rozvařit.
Mezitím ve velkém kastrolu nebo teflonové pánvi rozpálíme máslo, přihodíme na něj nasekaný česnek, jakmile se rozvoní, přidáme dobře okapaný špenát a na prudkém plameni promícháváme a necháme zavadnout a odpařit co nejvíc tekutiny. Sůl a pepř na dochucení používám až nakonec. Netrápíme špenát dlouho, aby neztratil svěží barvu.
Do hotového risotta vmícháme špenát a strouhaný parmezán. Zbytkem sýra posypeme porce na povrchu.
Masožravcům k tomu dejte pěkný plátek tepelně upraveného masa.