Špagety alla puttanesca
Výborné rychlé jídlo se zajímavým názvem. V italštině znamená puttanesca děvku, ale jeden z výkladů o původu názvu jídla se mi líbí nejvíc. Název by mohl vzniknout i z italského puttanata a znamená něco jako bezvýznamná maličkost, hloupost. Ten příběh je o restauratérovi jménem Sandro Petti, který potřeboval pozdě večer nakrmit nečekané hosty a tak přinesl, co měl ve spíži a udělal z toho tohle jídlo. Když ho hosté chválili, jen skromně pokrčil rameny - puttanata.
Pro nás to maličkost není, jídlo je výrazné chuti a zůstane trvale v našem rodinném repertoáru :)
Suroviny:
1 balíček špaget (kupuju celozrnné, chutnají nám víc)
asi 8 rajčat oloupat nebo 2 plechovky loupaných v konzervě (ušetříte si práci a zvláště v období mimo sezónu rajčat jsou mnohem chutnější ty z plechovky než ty skleníkové v marketech)
asi 8 ančoviček (v plechovičce jich bylo 10, dala jsem všechny)
Půl skleničky černých oliv
2 lžíce kaparů
2 stroužky česneku
1 pálivá paprička
2 hrsti natě z hladkolisté petržele (ale může být i oregano nebo bazalka - důležité je, aby to byly čerstvé bylinky)
olivový olej
parmezán nebo pecorino dle chuti
Postup:
V pánvi rozehřejeme asi 4 lžíce oleje, zpěníme na něm nožem rozmáčknutý a posléze nasekaný česnek, přidáme pokrájené ančovičky, necháme rozpustit, pak nakrájené olivy, kapary, chvíli restujeme a zalijeme na kousky nakrájenými rajčaty. Povaříme asi 15 minut. Do hotové omáčky vmícháme petrželku
Mezitím dáme do vařící osolené vody špagety a vaříme ne moc doměkka, musí být na skus pevnější, aby se pak nerozmatlaly v omáčce.
Scezené špagety (trochu vody z nich si necháme) rychle vhodíme do omáčky, promícháme, případně mírně doředíme vodou ze špaget. Omáčka jen lehce obaluje špagety, nesmí to plavat :)
Podáváme ihned, na talíři můžeme lehce posypat sýrem.