Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Risotto al pomodoro - rajčatové rizoto

5. 12. 2014

rajcatove-risotto.jpgDalší z řady lahodných italských risott, je krémové, vláčné, šťavnaté.

Suroviny:

300 g rýže na risotto (Arborio, Vialone Nano a pod.)

1 šalotka

2-3 stroužky česneku

300 g rajčatové passaty (pasírovaná rajčata)

olivový olej

1,5 dl bílého vína

asi 750 ml zeleninového vývaru

sůl, pepř

máslo

parmezán

asi 4 sušená naložená rajčata

čerstvá bazalka.

Postup:

Na olivovém oleji osmahneme drobně nakrájenou šalotku a nasekaný česnek, přidáme nepropláchnutou rýži, mícháme, až zesklovatí. Zalijeme vínem a necháme zcela odpařit. Pak přidáme ohřátou passatu a postupně po naběračkách horký vývar, každou naběračku necháme vždy vstřebat do rýže než přidáme další. Mícháme a dusíme, dokud není rýže tzv. al dente - měkká, ale nerozvařená, musí být v ústech cítit zrnko. Rýže nesmí zůstat na suchu, ani být utopená. Do hotového risotta vmícháme nasekanou bazalku, nastrouhaný parmezán, nakrájená rajčata, kousek másla, můžeme podle chuti dosolit a opepřit.

Na talíři si strávníci ještě mohou posypat parmezánem.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Hmmmm

(Jitkas, 14. 12. 2014 6:05)

Mas ho krasne "stavnate"!

Re: Hmmmm

(Jarka, 14. 12. 2014 8:14)

Děkuji, moc nám chutnalo, určitě jsem ho nedělala naposledy :)