Lilek na parmský způsob (Melanzane alla parmigiana)
Vynikající jídlo z lilků, pocházející z jihu Itálie. Prapůvodem byla pravděpodobně turecká musaka. Bez parmezánu by to nebyla parmigiana, nešiďte to :)
Suroviny:
Omáčka:
olivový olej
1 cibule
2 stroužky česneku
sůl, pepř
1 plechovka loupaných rajčat nebo krabička passaty (pasírovaných rajčat)
hrst nasekané čerstvé bazalky.
Dále:
2 lilky
200 g mozzarelly
100 g strouhaného parmezánu
arašídový olej na smažení lilků (např. Lidl)
sůl
hladká mouka na obalení
možno trochu strouhanky.
Postup:
Na olivovém oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, česnek rozmáčknutý plochou nože, Italové po zezlátnutí česnek vyndávají, já ho nasekám nadrobno před tepelnou úpravou a nechávám v pokrmu. Můžete vyzkoušet oba způsoby :) Pak zalijeme rajčaty, osolíme a opepříme a dusíme do zhoustnutí. Nakonec vmícháme nasekanu bazalku.
Lilky omyjeme a nakrájíme na plátky. Osolíme a necháme "vypotit". Pak je osušíme, obalíme v mouce a osmažíme na arašídovém oleji z obou stran.
Do zapékací nádoby vrstvíme plátky lilku, omáčku a plátky mozzarelly. Vrstvy ještě lehce prosypáváme parmezánem. Končíme vrstvou lilku, kterou posypeme zbytkem parmezánu, můžete ho nastavit strouhankou.
Pečeme asi půl hodiny při 180°C. Podáváme horké s bílým chlebem, kterým vytřeme výbornou omáčku..
Poznámka: jídlo můžete odlehčit, když lilky po osušení opečete na grilu. Budou stejně dobré, jen méně tučné
Komentáře
Přehled komentářů
dělám ho úplně stejně (podle Rýznerové), ale taky jsem dospěla k závěru, že je lepší lilek nasucho pečený v troubě. Je to jednodušší a ne tolik mastné.
My jsme celá famílie masožravci, ale toto je jedno z mála jídel, které u nás plnohodnotně nahradí maso.
Re: Recept je výborný
(Jarka, 7. 10. 2017 6:08)Dobrý den. Potěšila mě Vaše návštěva a pochvala. My máme zeleninu moc rádi, i když ani masu se nevyhýbáme. A takto upravený lilek, si myslím, zachutná každému. Krásné dny :)
Co povidas?
(Jitkas, 27. 4. 2014 18:51)Vypada to presne tak, jak ma, krasne ! Ja toho delam vzdy ohromny pekac, je to vyborne i studene, tedy pokojove teploty.
Re: Co povidas?
(Jarka, 27. 4. 2014 19:11)
Na pokojovou teplotu to nestihlo vychladnout :)
Tohle je hodně nefotogenické jídlo, ale vynikající.
Děkuju :)
Recept je výborný
(Eva N., 6. 10. 2017 21:11)