Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Lilek na parmský způsob (Melanzane alla parmigiana)

27. 4. 2014

parmsky-lilek.jpgVynikající jídlo z lilků, pocházející z jihu Itálie. Prapůvodem byla pravděpodobně turecká musaka. Bez parmezánu by to nebyla parmigiana, nešiďte to :)

Suroviny:

Omáčka:

olivový olej

1 cibule

2 stroužky česneku

sůl, pepř

1 plechovka loupaných rajčat nebo krabička passaty (pasírovaných rajčat)

hrst nasekané čerstvé bazalky.

Dále:

2 lilky

200 g mozzarelly

100 g strouhaného parmezánu

arašídový olej na smažení lilků (např. Lidl)

sůl

hladká mouka na obalení

možno trochu strouhanky.

Postup:

Na olivovém oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, česnek rozmáčknutý plochou nože, Italové po zezlátnutí česnek vyndávají, já ho nasekám nadrobno před tepelnou úpravou a nechávám v pokrmu. Můžete vyzkoušet oba způsoby :) Pak zalijeme rajčaty, osolíme a opepříme a dusíme do zhoustnutí. Nakonec vmícháme nasekanu bazalku.

Lilky omyjeme a nakrájíme na plátky. Osolíme a necháme "vypotit". Pak je osušíme, obalíme v mouce a osmažíme na arašídovém oleji z obou stran. 

 Do zapékací nádoby vrstvíme plátky lilku, omáčku a plátky mozzarelly. Vrstvy ještě lehce prosypáváme parmezánem. Končíme vrstvou lilku, kterou posypeme zbytkem parmezánu, můžete ho nastavit strouhankou.

Pečeme asi půl hodiny při 180°C. Podáváme horké s bílým chlebem, kterým vytřeme výbornou omáčku..

 Poznámka: jídlo můžete odlehčit, když lilky po osušení opečete na grilu. Budou stejně dobré, jen méně tučné

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Recept je výborný

(Eva N., 6. 10. 2017 21:11)

dělám ho úplně stejně (podle Rýznerové), ale taky jsem dospěla k závěru, že je lepší lilek nasucho pečený v troubě. Je to jednodušší a ne tolik mastné.
My jsme celá famílie masožravci, ale toto je jedno z mála jídel, které u nás plnohodnotně nahradí maso.

Re: Recept je výborný

(Jarka, 7. 10. 2017 6:08)

Dobrý den. Potěšila mě Vaše návštěva a pochvala. My máme zeleninu moc rádi, i když ani masu se nevyhýbáme. A takto upravený lilek, si myslím, zachutná každému. Krásné dny :)

Co povidas?

(Jitkas, 27. 4. 2014 18:51)

Vypada to presne tak, jak ma, krasne ! Ja toho delam vzdy ohromny pekac, je to vyborne i studene, tedy pokojove teploty.

Re: Co povidas?

(Jarka, 27. 4. 2014 19:11)

Na pokojovou teplotu to nestihlo vychladnout :)
Tohle je hodně nefotogenické jídlo, ale vynikající.
Děkuju :)