Jarní risotto (risotto primavera)
Výborné jarní jídlo plné čerstvé zeleniny. Zkuste. :)
Suroviny:
400 g kulatozrnné rýže
1 větší šalotka
1- 1,5 dl bílého vína
olivový olej
asi 3/4 l zeleninového vývaru
sůl
1 mladá cuketa
hrst vyloupaného hrášku
1 svazek zeleného chřestu
3 karotky střední velikosti
100 g másla
50 g parmezánu
80 g sušené šunky - nemusí být
Postup:
Chřestu odlomíme dřevnaté konce (přidáme je do vývaru s další zeleninou dle chuti (mrkev, petržel apod.) Chřest nakrájíme na asi centimetrové kousky, hlavičky necháme stranou.
Na másle osmahneme na tenké nudličky nakrájenou karotku, na kousky nakrájenou cuketu a chřest. Osolíme a smažíme do poloměkka, zelenina nesmí být rozměklá.
Na oleji zpěníme drobně nakrájenou šalotku, přidáme nepropláchnutou rýži a osmahneme ji do sklovita. Pak zalijeme vínem a necháme prudce odpařit. Začneme přilévat vařící vývar po částech. Vždy mícháme, necháme vsáknout a pořád dokola. Při posledním přidání vývaru zároveň vmícháme osmahnutou zeleninu i s máslem, na kterém se dělala. Necháme dovařit, do horkého odstaveného risotta vmícháme nastrouhaný parmezán, čerstvý hrášek a chřestové hlavičky. Necháme jen prohřát a podáváme.
Masožravcům můžeme na pánvičce osmažit sušenou šunku dokřupava a navrch risotta ji nalámat.