Ciabatta
Ciabatta (=trepkový chléb) svým tvarem připomíná velmi ošlapané trepky. Prodloužená doba kynutí a hodně tekutiny dávají vzniknout velmi lehkému chlebu s ojediněle porézní strukturou.
Suroviny:
1. těstíčko:
1/2 lžičky sušeného droždí
150 ml vody
3 lžíce vlažného mléka
1/4 lžičky cukru
150 g pšeničné chlebové mouky.
2. těsto:
1/2 lžičky sušeného droždí
250 ml vody
1 lžíce olivového oleje
350 g pšeničné chlebové mouky
1a 1/2 lžičky soli.
Postup:
Z ingrediencí na 1. těstíčko umícháme řídkou kašičku a necháme 12 hodin, nejlépe přes noc, nakynout. Pak k tomuto těstíčku přidáme ingredience č. 2 a vařečkou vypracujeme hladké, lepivé, řidší těsto, nelekneme se toho, je to tak správně. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout aspoň 3 hodiny. Poté těsto stěrkou rozdělíme na dvě části, každou vyklopíme na hodně moukou posypaný plech, ruce si pořádně namoučníme a snažíme se velmi jemně vytáhnout těsto do délky, musíme s ním zacházet opatrně, abychom nevyhnali vzduchové bubliny. Pokud se nám těsto hodně rozlije do stran, můžeme ho podélně překlopit v polovině, v tom případě je lépe, máme-li pod ním pečící papír. Necháme nezakryté ještě asi 20 minut kynout, mezitím rozehřejeme troubu na 220°C a dospod dáme hrneček s vodou. Pak obě ciabatty upečeme. Upečené zní na poklep dutě.
Tento recept není vhodný pro domácí pekárnu.
Zdroj: kniha Chléb připravený ručně nebo v domácí pekárně.