Pohankové palačinky - Galettes
Bretaň se kromě sladkých palačinek - crepes, proslavila i jejich slanou variantou. Zatímco sladké se pečou z hladké mouky, tyto jsou z mouky pohankové. Nejen, že jsou tudíž zdravější, ale mají výraznější chuť.
Suroviny:
300 g pohankové mouky
2 lžíce rozehřátého vlahého másla
1 vejce
asi 1/2 l vody
špetka soli.
Náplň1:
šunka, sýr, vejce, pepř, sůl.
Náplň2:
Baby špenát, volské oko
Náplň3:
camembert, hruška, vlašské ořechy.
Postup:
Ušleháme těsto, bude o trošku hustší než na palačinky, spíš jako na lívance. Necháme aspoň 3 hodiny (ale nejlépe přes noc) odpočívat v chladnu. Pak na hodně rozpálenou nepřilnavou pánev potřenou tukem lijeme postupně malou naběračkou těsto, rozlijeme dotenka po pánvi a pečeme jen z jedné strany a ne moc dlouho, jen, co těsto zaschne i na povrchu. Přepečené by se lámalo. Francouzi prý pánev potírají kůží ze slaniny, mně muselo stačit lehké potření sádlem :) Vrstvíme na sebe. Pak dáváme zpět na pánev, položíme náplň, přehneme do čtverce, aby zůstalo "okénko" a ještě chvíli zapečeme.
Lze ale pracovat postupně - téměř upečenou placku naplníme, přehneme a dopečeme, aby se náplň prohřála.
Náplň1: Z vajec upečeme na pánvi volská oka, osolíme, opepříme. Doprostřed hotové palačinky dáme plátek šunky, plátek sýra a volské oko a zapečeme, aby žloutek zůstal stále tekutý. Viz. hlavní obrázek
Náplň2: Na galetku rozprostřeme omytý a okapaný špenát, položíme volské oko a prohřejeme. Složíme na čtverec.
Náplň3: Plátky hrušek lehce opečeme na másle. Camembert rozřízneme na 3 kolečka. Na každou galetku dáme kolečko sýra, plátky hrušek a posypeme nasakanými vlašskými ořechy. Zapečeme.
Dá se vymyslet mnoho dalších náplní, nejen slaných... např. tepelně upravené maso, houby, zelenina, ...
Je to na vás