Dušené vepřové na víně se sušenými švestkami
Spojení masa a ovoce nemá každý rád, ale nám moc chutná. Vepřové maso a švestky tvoří báječnou harmonii
Suroviny:
600 g vepřového plecka
1 cibule na plátky
400 ml červeného vína
300 ml drůbežího vývaru
150 g sušených vypeckovaných švestek
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
sůl, pepř
petrželka a sezam na ozdobu.
Postup:
Maso očistíme a nakrájíme na kostky. V pánvi rozpálíme olej, maso na něm ze všech stran opečeme, odložíme stranou, slijeme olej a výpek rozvaříme s částí vývaru.V kastrolu rozpustíme máslo, osmahneme na něm cibuli nakrájenou na plátky, přisypeme mouku, zarestujeme, přidáme maso, výpek, jemně promícháme, zalijeme vínem a pak vývarem tak, aby maso bylo těsně ponořené. Dosolíme, opepříme a dusíme pod pokličkou asi 45 minut, občas zamícháme. Přidáme švestky a už bez pokličky vaříme na mírném ohni dalších 45 minut, až je maso křehké a omáčka zhoustne. Ozdobíme petrželkou a sezamem a podáváme s bramborovou kaší nebo kroketami.