Velikonoční hlavička
Původní hlavička obsahovala maso z telecí, jehněčí nebo kůzlečí hlavy (odtud původ názvu), čerstvé vepřové maso a maso uzené. U nás se odjakživa dělala pouze s masem uzeným.
Suroviny:
10 rohlíků
10 vajec
500-750 g uzeného masa - uvařit nejlépe den předem a nechat vychladnout i s vývarem
4-5 stroužků česneku
sůl
2 velké hrsti hrubé pšeničné krupice
1 kostka droždí
spařené kopřivy nebo, nejsou-li ještě, udělá stejnou službu špenát, buď čerstvý nebo sekaný mražený - nikdy NE protlak
petrželka
trochu sádla na vymazání pekáče nebo papír na pečení.
Postup:
Studené maso a rohlíky nakrájíme na kostky. Do asi 1/2 l vývaru z masa dáme žloutky, droždí, posekané spařené kopřivy, krupičku, česnek utřený se solí a rozdrobíme droždí. Rozkvedláme a zalijeme rohlíky s masem.
Mezitím si ušleháme tuhý sníh z bílků. Pracujeme poměrně rychle, aby se rohlíky příliš nerozmočily. Smícháme kostky rohlíků a masa s ochuceným vývarem a lehce vmícháme sníh z bílků.
Ihned nalijeme na plech vymazaný nebo vyložený papírem na pečení a upečeme v troubě vyhřáté na 200°C dočervena. Podáváme teplé i studené.