Sýrové suflé
Suflé je druh nákypu. Do tohoto můžete použít i nějaký výraznější sýr.
Suroviny:
50 g másla
50 g hladké mouky
300 ml mléka
1 lžička sypké hořčice - já jsem si umlela najemno hořčičné semínko
4 žloutky
100 g strouhaného sýra
4 bílky na sníh
sůl, pepř
kousek másla a strouhanka na vymazání a vysypání formiček.
Postup:
Formičky na suflé důkladně vymažeme změklým máslem, vysypeme strouhankou a dáme do mrazničky na asi 15 minut vychladit.
50 g másla rozpustíme v kastrolu, přisypeme hořčici a mouku, opražíme do světle žluta, zalijeme studeným mlékem, dobře rozmícháme a zvolna provaříme na bešamel. Do zchladlého vmícháme žloutky a nastrouhaný sýr a velmi zlehka i tuhý sníh z bílků.
Formičky naplníme hmotou do 2/3 výšky a pečeme v dobře vyhřáté troubě při 200°C asi 25-30 minut. Podáváme ihned.
Zdroj: www.apetitonline.cz