Bylinkový koláč na způsob řeckého
Řecký koláč z těsta filo s pórkem nebo špenátem a sýrem feta je známý. Filo těsto u nás neseženu a domácí výroba je složitá, takže jsem použila listové těsto, dokonce těsto s cereáliemi, je vynikající, prodává ho u nás jedna sámoška. Místo pórku nebo špenátu jsem dala do náplně směs zeleniny a planě rostoucích rostlin, jejichž hlavní složku tvořily všudypřítomné kopřivy. Zbytek zůstal stejný. Pochutnali jsme si :)
Suroviny:
Listové těsto (ideální je celozrnné nebo s cereáliemi)
Náplň: směs planě rostoucích bylin - kopřivy (asi 2 dvouhrstě listů), šťovík, listy sedmikrásek, fialek, popenec a pod.
Přidala jsem ještě 3 jarní cibulky a 2 řapíky celeru.
2-3 vejce
250 g sýra feta
hrst dětské krupičky
trošku soli a pepře.
Postup:
Jarní cibulky a řapíkatý celer očistíme a nakrájíme nadrobno. Bylinky omyjeme, odstředíme, aby nebyly moc mokré a posekáme. V míse vše promícháme s rozklepnutými vajíčky, rozdrobeným sýrem a zahustíme krupičkou. Opatrně osolíme a opepříme.
Listové těsto rozdělíme na dvě poloviny, rozválíme, jednu polovinu položíme na vodou vypláchnutý nebo papírem na pečení vyložený plech, poklademe náplní, nedáváme ji až do krajů. Položíme rozválenou druhou polovinu těsta, okraje dobře přitiskneme, povrch těsta propícháme vidličkou, pokropíme lehce vodou a pečeme v troubě vyhřáté na 230°C do zčervenání.
Nejlepší je ještě teplý nebo vlažný.