Oříškové trubičky
Suroviny:
Trubičky:
360 g hladké mouky
140 g změklého másla
140 g lískových oříšků
100 g moučkového cukru
1 vejce
špetička soli
Na povrch:
1 vejce
hrubější kousky oříšků - viz postup
Krém:
200 g čokolády na vaření
200 g nutelly
200 g změklého másla
2 lžíce mandlového nebo ořechového likéru - nemusí být, ale je tam skvělý.
Postup:
Lískové oříšky opražíme v troubě a v utěrce zbavíme slupky. Po zchladnutí umeleme nebo nastrouháme. Prosijeme - jemné patří do těsta, hrubější kousky na obalení trubiček. Na obalení možná budete muset nějaké oříšky přidat.
Máslo utřeme s cukrem do pěny, zašleháme vejce, vmícháme mouku, oříšky a vypracujeme hladké těsto. Necháme do rána v chladnu odpočinout.
Druhý den mezi dvěma fóliemi těsto po částech rozvalujeme, nakrájíme na čtverečky, které obtočíme kolem malých plechových trubiček. Dobře spojíme, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a obalíme v oříšcích.
Pečeme při 170-180°C dorůžova, teplé stáhneme z formiček.
Rozpuštěnou čokoládu necháme vychladnout na pokojovou teplotu a vyšleháme s máslem, likérem a nutellou na hladký krém.
Naplníme trubičky a uchováváme v chladnu.