Florentýnky
Cukroví pochází z italské Florencie a je trošku podobné marokánkám, zřejmě s nimi má společný původ. Florentýnky obsahují med a pomerančovou kandovanou kůru. Ta je nezbytná. Ale hlavně v nich není mouka jako v marokánkách.
Suroviny:
175 g tekuté šlehačky (= asi 2 dl, ale raději to odvažte)
150 g cukru krupice
90 g medu
175 g kandované pomerančové kůry
100 g směsi oříšků - mandle, lískové oříšky, pistácie nesolené, piniová semínka, ale mohou být i jen mandle
Tmavá čokoláda na potření.
Postup:
Oloupané mandle, popřípadě směs oříšků, nakrájíme na hranolky nebo nudličky. Též pomerančovou kůru krájíme na nudličky (já jsem koupila tak drobně krájenou na kostičky, že už s tím nic jiného nešlo dělat). Tekutou šlehačku, cukr a med svaříme, do horké hmoty vmícháme kůru a oříšky.
Na plech vymazaný tukem a vysypaný moukou (a nebo lépe - vyložený teflonovou fólií na pečení - doporučuju zakoupit, je to skvělá pomůcka) sázíme malou lžičkou (stačí nabrat půl lžičky) hromádky dost daleko od sebe, hodně se roztečou.
Pečeme při 200°C do karamelové barvy. Jsou tenké jako papír. Téměř zchladlé sloupneme z plechu a uložíme na rovinu, aby se nezkroutily. Já jsem z vlažných formičkou ještě vykrojila pravidelná kolečka, ale není to nutné.
Studeným florentýnkám potřeme spodní stranu rozehřátou tmavou čokoládou a uložíme v suchu, jinak přestanou být křupavé.