Čokoládová maxipusa
Suroviny:
3 bílky z velkých vajec
150 g krupicového cukru
2 lžičky škrobu (solamyl, gustin, maizena, ...)
2 lžičky bílého vinného octa
50 g strouhané tmavé čokolády (aspoň 60% kakaa)
2 lžíce práškového kakaa + trošku na poprášení
mletá vanilka
K podávání:
šlehačka nebo zakysaná smetana a jahody, maliny apod.
Postup:
Troubu předehřejeme na 120°C.
K bílkům kápneme ocet, cukr promícháme se škrobem a vanilkou. Z bílků šleháme sníh, když zbělají, zašleháme do nich cukr se škobem a vanilkou.
Sníh musí být tak ušlehaný, že tvoří špičky, které nemění tvar. Část sněhu přendáme do misky a vmícháme do něj opatrně směs čokolády a prosátého kakaa. Pak tuto směs přidáme k čistému sněhu a lehce promícháme, aby vzniklo mramorování.
Na plech vyložený papírem na pečení lžící sázíme mramorovaný sníh do tvaru kruhu. Lehce poprášíme kakaem a pečeme (spíš sušíme) hodinu. Pokud máte horkovzduch, po vložení maxipusy snižte teplotu na 100°C a pečete horkovzduchem půl - 3/4 hodiny. Další hodinu dezert chladne v troubě s otevřenými dvířky.
Dezert je po ozdobení určen k rychlé spotřebě, ale ona ani jiná než rychlá spotřeba nehrozí
Tak to je odvazne dilo!
(Jitkas, 16. 2. 2014 18:55)